Inför anatomin

Anatomin är en stor och väldigt tung kurs på fysioterapeutprogrammet, och det är mycket ångestrelaterade känslor som man upplever under kursen. Det är stressigt, det är mycket att lära sig och det är väldigt svåra namn att memorera. För er som går T1 så kommer ni snart påbörja anatomikursen, därför tänkte jag nedan ge lite tips inför kursen:

  • För det första så är det en köttig kurs och efter de första föreläsningarna så kommer du bara vilja gråta och slänga anatomiatlasen i marken. Men då så vill jag att du ska komma ihåg att majoriteten av dina klasskamrater känner precis som dig och alla andra äldrekursare har också känt så! Det är oftast så man reagerar och det är viktigt att komma ihåg att vi alla är nybörjare i början.

 

  • Ta allting stegvis och dela upp det. Du kommer inte kunna lära dig allting på en gång. Mitt tips är att du börjar med att lära dig benets anatomi först, sedan bålen och sist armen (detta för att det är så kursen är upplagd). När du väl börjar med exempelvis benets anatomi så skulle jag tipsa dig om att du först lär dig alla ben som finns, ex. femur, tibia, fibula, talus, os naviculare osv. När du lärt dig benen i både bäckenet, benet och i foten så kan du gå över till att börja kolla lite på osteologin, dvs de olika knölar som finns på de olika benen. Dessa knölar måste du lära dig eftersom det är här musklerna har sitt ursprung och sitt fäste. När du väl börjat kolla på dem och lärt dig dem kan du gå vidare på musklerna och lära dig deras ursprung, fäste och funktion.

 

  • Det som jag skrev ovan kan såklart kännas som mycket, men KI har ett fantastiskt upplägg som verkligen underlättar inlärandet. Som jag nämnde så har man anatomiföreläsningar om benet och om bålen i ungefär två veckor. Efter dessa föreläsningar kommer ni påbörja kursen fysioterapi 1 där ni får använda era anatomikunskaper och lära er allting praktiskt. Innan jag började med fysioterapi 1 så hade jag noll koll, jag kanske kunde benen i självaste benet och några muskler men mer än så var det verkligen inte. Men efter alla våra lektioner i fysioterapi 1 så lärde jag mig alla små knölar på varenda ben i nedre extremitet, jag lärde mig musklernas ursprung och fäste samt deras funktion osv. Så om det känns som att allting bara snurrar runt i huvudet efter dom första föreläsningarna så vill jag att du ska veta att du kommer få chans att låta allting smälta under ett flertal veckor med fysioterapi!

 

  • Om det blir så att du får en omtenta så är det inte hela världen! Gå inte under, lägg upp en plan för hur du ska plugga och kom tillbaka igen bara. Du lär dig för livet och inte bara för någon jäkla tenta! Att få omtenta (som jag faktiskt fick i denna kurs) gör bara att du lär dig det på en djupare nivå och du har större chans att komma ihåg det senare under studietiden.

anatomy8

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s