Myter om fysioterapeuter

Under mitt första år som fysioterapeut så jag jag stött på en hel del fördomar kring fysioterapeuter, och jag tänkte att det kanske är dags att först uppmärksamma dessa fördomar och därefter slå hål på dem. Så här kommer följande fördomar:

  • Fysioterapeuter masserar bara – ja detta är en fördom som jag stött på några gånger. När jag berättar att jag studerar till fysioterapeut så tror de flesta att det är samma sak som en massör, och då kan jag direkt säga: NEJ så är det inte.
  • ALLA fysioterapeuter tränar hårt och varje dag – snälla nån, så är det verkligen inte. Visst så är det väldigt många som är väldigt aktiva, men hur konstigt är det egentligen när vi varje dag får höra minst fem gånger att fysisk aktivitet är fantastiskt för din hälsa samt kan användas i förebyggande syfte? Ja hur lätt är det att inte leva ett aktivt liv då? Men som sagt så är det verkligen inte alla i min klass som tränar så mycket!
  • Fysioterapeuter jobbar bara med idrottsskador – nejdå, inte alls. Som fysioterapeut kan man ha många olika inriktningar, idrottsmedicin är bara en av dem. Man kan arbeta med neurologiska skador exempelvis.
  • Fysioterapeuter äter inte onyttigt – Hahaha.
  • Alla som läser till fysioterapeut går där bara för att de inte kom in på läkarprogrammet – Alltså ni förstår inte hur många gånger folk har frågat mig i samband med att jag förklarat vad jag pluggat till om jag studerar det program jag gör enbart för att jag inte kom in på läkarprogrammet. Jag förstår inte den kopplingen, visst att vara läkare verkar helt fantastiskt och det verkar så sjukt jäkla intressant att studera till läkare, men jag personligen vill verkligen inte bli läkare och jag har aldrig velat bli det, end of story. Så varför tror man att alla vi som läser till ex fysioterapeuter egentligen ville bli läkare men att vi inte kom in?
  • Fysioterapeuter kan inte lika mycket om rörelseapparatens anatomi som läkarna kan – Haha detta var något som en gammal klasskompis sa till mig. Denna personen studerar nu till läkare och jag minns när vi satt på en klassträff och pratade lite om kurser så kom vi in på ämnet “rörelseapparatens anatomi” och då undrade jag om hen hade läst anatomikursen än. Hen svarade då “Nej vi ska läsa den snart, och vi läkare lär oss ju så mycket mer om rörelseappraten än vad ni fysioterapeuter gör!” Jag kan säga att denna personen faktiskt var stenseriös när hen sa det också. Och detta är väl också delvis en myt. För en fysioterapeuts specialistområde är just rörelseappartens anatomi. Visst så finns det säkert många läkare där ute som verkligen kan ALLT om just detta, men det är faktiskt väldigt vanligt att just läkare söker sig till fysioteraputer eftersom de är medvetna om att de flesta fysioterapeuter faktiskt har bättre kunskap kring rörelseapparatens anatomi än vad just läkarna har.

Sådär, där slog jag hål på lite myter som finns om fysioterapeuter! Hoppas ni ansåg detta inlägg som aningen underhållande i alla fall!

//Olivia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s